logo
Home Revue de presse

ΠΕΡΗΣ ΙΕΡΕΜΙΑΔΗΣ, Κώστας Σταυρόπουλος, ΜΙΚΡΟ ΣΗΜΑ, 1981

ΜΙΚΡΟ ΣΗΜΑ
ΔΙΜΗΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΕΧΝΗΣ
ΑΠΡΙΛΗΣ 1981

ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ)

ΠΕΡΗΣ ΙΕΡΕΜΙΑΔΗΣ

 

Στην πρώτη έκθεσή του παρουσίασε σε σχέδιο κεφάλια αρχαιοκλασικά και βυζαντινά, ένα θέμα, που από εξωτερική άποψη, φαινόταν σε πολλούς για επαναλήψεις. Ο ζωγράφος όμως το επιχείρησε αυτό όχι γι΄αυτούς τους απλοϊκούς λόγους αλλά για να επικοινωνήσει με την πολλαπλή δυνατότητα και έκφραση αυτής της γραφής. Ο Ιερεμιάδης έψαξε και έβγαλε την από μέσα δυναμική τους και την ύλη, πλουτίζοντας το δικό του προσωπικό εικαστικό λόγο τελικά.
Εκείνη η φάση της δουλειάς του στηριζόταν πάνω στην ανάγκη της εξωτερικής επικοινωνίας της ζωγραφικής, πούχει την πρωταρχική ανάγκη του μύθου. Η τωρινή δουλειά του ελαττώνει την άμεση ανάγκη του μύθου και την προς τα έξω επικοινωνία της ζωγραφικής και περνά στον εσωτερικό λόγο με λεπτό και ευφυή λυρισμό. Η βάση κι΄εδώ είναι το σχέδιο, τα χρώματα μπαίνουν στις συνθέσεις του με πυκνή απλότητα σε τόνους που αναδύει σεμνά η κάσια, η σέπια και η ώχρα που κλίνει προς το αρχαίο κεραμιδί και την πατίνα του χρόνου πάνω σε αρχαίες και βυζαντινές τοιχογραφίες. Σ' αυτή τη γραμμή του χρώματος μάς έχει προϊδεάσει ο δημιουργός με την πρόσφατη και εξαιρετική έκδοση του βιβλίου του για τον Γιαννούλη Χαλεπά.
Ο Ιερεμιάδης είναι βαθύς γνώστης της ζωγραφικής προσφοράς της γενιάς του 30, ιδιαίτερα του Πικιώνη και του Γκ΄΄ικα, που εκφράζουν τον κοινωνικό λυρισμό της αστικής προοδευτικής διανόησης. Μα πέρα απ΄αυτό κουβαλά και το υψηλό εικαστικό γούστο της Ευρώπης αποκτημένο στη μακρόχρονη επαφή του και δράση του στο Παρίσι.
Αυτά όλα φαίνεται να τον έχουν επηρεάσει και του δάνεισαν ένα κλίμα και αίσθημα γραφής του εκρηκτικού κοινωνικού λυρισμού, της προχωρημένης Ευρώπηςστη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση. Ο δικός του λυρισμός τείνει να πιάσει τις οξυδερκείς κλίμακες και την κάθε στιγμή απελευθέρωσης του εικαστικού λόγου μέσω του σχεδίου που βρίσκεται ακόμα προς το δρόμο της αναγκαιότητας και εξέλιξης της σύνθεσης για να καταργήσει από τη μιά μεριά την ευκολία και από την άλλη να παραμερίσει την απλοϊκή επικοινωνία που καταργεί στην τέχνη της εσωτερικές διαλεκτικές εντάσεις δευτέρου, τρίτου και τέταρτου βαθμού περιεκτικής λήψης του εικαστικού θεατή.
Σ' όλη τη βάση του ζωγραφικού του λόγου ο Ιερεμιάδης κρατά τις κλασικές δομές και αξίες της γραφής, αλλά παράλληλα φτάνει και στις απαραίτητες αφαιρέσεις και έρχεται μπροστά μας ένας υγιής απόηχος του μεταπικασσικού κυβισμού αναπλασμένου και χωνεμένου και διαφορετικά αξιοποιημένου από τον Ιερεμιάδη.
Αυτό το κλίμα μάλιστα μπορούμε να πούμε πως απορρέει και από το λυρισμό του Γκίκα, ιδιαίτερα εκεί που παρουσιάζοντα τα στοιχεία των χορταρομπαμπού, τα παραδεισένια φοινικόδεντρα ή κάποια άλλα απροσδιόριστα εξωτερικά δέντρα της Άπω Ανατολής που κουβάλησε στη ζωγραφική μας από τα λαϊκά χαλιά των ινδικών χωρών, από τα λατρευτικά μέρη των αρχιτεχκτονικών ρυθμών της αρχέτυπης τέχνης αυτών των λαών, το θέατρό τους, τις μάσκες συμφιλιώνοντάς τα σ΄ένα σύνολο αισθαντικού μπατίκ.
Όλα τα έργα του Ιερεμιάδη στην έκθεσή του αυτή είναι μικρές μονοτυπίες που η βάση τους είναι το σχέδιο και κυριαρχεί το χρώμα της κάσιας. Αφήνει σε δεύτερη μοίρα τη δομή και την οργάνωση των εικόνων και οδηγεί τη ζωγραφική πράξη του στην ελευθερία και στην ανοιχτή μελωδία της δημιουργίας. Ο λυρισμός του ζωγράφου δεν είναι εγωπαθής και άρρωστος όπως αυτός της δυτικής παρακμής. Φέρνει τις μνήμες και τη δυναμική της πλατειάς ανάσας του σήμερα. Φέρνει΄την ποιητική ροή από τα αρχαιοκλασικά πρότυπα και την εκρηκτική σύγχρονη γραφή που λειτουργεί έξω από τους κατεστημένους ανεξλελιχτους μηχανισμούς της κυρίαρχης τάξης και δογματικών αισθητικών αδιεξόδων. Ο Ιερεμιάδης δείχνει ιδιαίτερες αρετές στη ζωγραφική μας και ανήκει στις πρωτοπόρες θέσεις των ουσιαστικών ανανεώσεων. Θα ολοκληρώσει τις προθέσεις του και τις προσπάθειές του, πιστεύουμε, οξύνοντας τον ποιητικά και κοινωνικό λυρισμό της ζωντανής ομορφιάς χωρίς προκατασκευές άπονης φιλοσοφικότητας, αισθαντικότητας και δεξιοτεχνικά σχεδιαστικά τερτίπια που θα ήθελαν τα αστικά σαλόνια. 

Κώστας Σταυρόπουλος

 

Source :
   

 

Joomla SEO by AceSEF